Aspöja
Aspöja ligger långt ut i Sankt Anna skärgård. Här har vi ytterskärgårdens kala kobbar i öster, den stora Aspöjafjärden i norr och massor av små och stora öar i syd och väst. Med landhöjningen steg Aspöja successivt ur vattnet och blev, sannolikt under Vikingatid, en plats för vårdkasar, jakt och fiske. Fast befolkning fick Aspöja omkring 1200-1300-tal och på 1500-talet fanns här två gårdar som man arrenderade av kronan.
Även idag vittnar ekhagar, stenmurar och små åkerlappar om öns långa kulturhistoria. Under 1700-talet friköpte bönderna sina gårdar och för ungefär 150 år sedan delade man upp mark och fiskevatten så att varje gård blev sin egen, utom en del landningsplatser, vattenkällor, vägar och fiskevatten som man fortsatte att förvalta gemensamt. En del gårdar flyttades ut från huvudön Aspöja till de omkringliggande öarna Lindholm, Lånjö och Birkö (Aspöja, ”Aspöarna”, ”Aspöjra”, var ett pluralt ord som namn på hela ögruppen). Befolkningen ökade och 1924 byggde man eget skolhus, år 1931, när man fick telefon, var det knappt 130 personer som bodde på Aspöja. Elektricitet fick man 1947 och samtidigt kom den första traktorn till ön.
Idag är Aspöja ett fritidsparadis för många men här finns även ett 25-tal bofasta med skärgårdsbruk som fiske, trädgårdsodling och betande djur, liksom turism och distansarbete. Man kommer till Aspöja via Östgötatrafiken, båttaxi eller egen båt/kajak. Här finns servering med lokala råvaror, logi- och konferensmöjligheter, gårdsbutiker, möjlighet att klappa lamm och få guidningar över ön och dess historia.
Besök på Aspöja sker på eget ansvar och enligt Allemansrättens Inte störa och inte förstöra.
Respektera stängsel och grindar så att inte får och kor går vilse. Mer info hittar du på www.aspöja.nu
Låt barnen leka med Skärgårdstrollet på Aspöja i sommar
I sommar driver jag, Ulrika Gustavson, ett projekt för barn på Aspöja.
I en mysig lekpark i naturnära miljö (se
den orangea pricken på kartan) får barnen
hälsa på skärgårdstrollet för att leka
och pyssla. Det går också bra att besöka
och upptäcka lekparken på egen hand
när trollet inte är där. Idén till projektet
kommer från boken Skärgårdstrollet av
Elin Söderholm.
Alla är är hjärtligt välkomna. Jag hoppas
vi ses i sommar.
Hälsningar
Ulrika